vrijdag 17 september 2010

Show those pretty faces...!

Laten we het even hebben over gezichtsvormen en haar. Een correcte combinatie van deze twee is ongelooflijk belangrijk voor het slagen van je kapsel. Ikzelf als kapper heb hier ervaring mee en heb er ondertussen ook wel een getraind oog.

Soms komt er een klant het salon binnengewandeld met een foto van de zoveelste celebrity waar ze zooooo graag het haar van zou willen. Pobleem: dit kapsel zou helemaal niet passen bij de gezichtsvorm van mevrouw. Tja, wat nu gedaan? Twee opties:
De luie techniek: je knipt het kapsel zonder rekening te houden met de vorm van de klant haar gezicht.
De inventieve techniek: je zoekt samen met de klant naar een oplossing waarin zowel haar gezichtsvorm als het gekozen kapsel aan bod komen.

Je zal zelf wel kunnen raden met welke techniek de klant het gelukkigst terug buiten stapt.
Dus als je er aan denkt naar de kapper te gaan en je hebt een kapsel in gedachten, check dan zelf al eens of dit al dan niet bij je gezicht zou passen. Je moet je met iets bezighouden hè ;)!

Om je te helpen zet ik even de gezichtsvormen op een rijtje met de bijpassende kapsels:

Ovaal
De ovale gezichtsvorm wordt beschouwd als de ideale vorm in de schoonheids- en verzorgingssector. De reden hiervoor is dat de proporties van het ovale gezicht betekenen dat haast elk kapsel passend is.

+ Je kan echt alles doen wat je wilt. Lang, halflang, kort, los, opgestoken, steil, krullen,... Aan jou de keuze!
- Je kan best kapsels vermijden die naar voren toe worden geknipt en afgewerkt. Het gezicht wordt op deze manier door de haren vorborgen en kan het zelfs dikker doen lijken!



Vierkant
Bij deze gezichtsvorm heb je een brede hoekige kaaklijn waarbij de jukbeenderen en het voorhoofd dezelfde breedte hebben.

+ Een kort tot halflang kapsel past je perfect. Zorg ervoor dat er veel beweging is rond het gezicht. Laagjes en assymetrie verzachten je gezichtstrekken. Draag je kapsel tot net onder of tot net boven de kaaklijn.
- Lange kapsels zullen je jukbeenderen benadrukken. Kies ook geen kapsels die net tot op de kaaklijn komen.



Rond
Een rond gezicht heeft als kenmerk dat het een ronde kin- en haarlijn bevat. Het breedste punt bevindt zich ter hoogte van de wangen en de oren.

+ Een rond gezicht staat zeer goed met ofwel een lang kapsel ofwel een kort kapsel. Als je voor een lang kapsel kiest, zorg er dan voor dat het niet té hard is opgeknipt want dit zal weer het omgekeerde effect hebben. Als je voor kort gaat, zorg er dan voor dat het bovenaan goed opgeknipt is zodat je kapsel als het ware in de hoogte gaat en de rest van je haren mooi langs je gezicht vallen.

- Te korte kapsel zijn geen must-do for you! Ook ronde kapsels die op de kaaklijn eindigen worden afgeraden (denk: klassieke bob).



Rechthoek
Een lang gezicht waarbij de kaaklijn ongeveer even breed is als het voorhoofd. Vaak in combinatie met een lang voorhoofd en een vrij smalle kin.

+ Je komt het best weg met korte tot halflange kapsels. Laagjes zijn sowieso een succes want deze gaan de gezichtstrekken verzachten. Wil je het naar achteren dragen, doe dit dan met een zijscheiding.

- Lange haren zijn een no-no. Deze laten je gezicht enkel langer lijken.



Hartvorm:
Het gezichts is het breedst ter hoogte van de slapen en versmalt naar de kin toe.

+ Bij deze gezichtsvorm is de lengte van groot belang. Het best kies je voor een kapsel met een lengte onder de kin. Volume mag, maar dan liefst op plaatsen waar je gezicht wat smaller is.
- Korte kapsels die de nadruk leggen op de bovenkant van het hoofd, doen het hoofd bovenaan veel te bol lijken en onderaan te smal (yeah, kinda like an alien....!).



Peervorm:
Dit is eigenlijk het omgekeerde van onze hartvorm. Het gezicht heeft een dominerende kaaklijn die versmalt naar de kin toe.

+ Volume ter hoogte van de slapen is jouw "redding". Wanneer men de haren naar achteren draagt komt de focus op de ogen te liggen.

- Lange volle kapsels zullen alle aandacht op de kaaklijn vestigen. Probeer volume ter hoogte van de kaaklijn te vermijden.


Diamantvorm:
Deze gezichtsvorm is een kruising tussen het hartvormige en het ovale gezicht. Voorhoofd en kaaklijn zijn even smal en de jukbeenderen domineren. Deze vorm zie je de laatste tijd heel vaak op de catwalk.

+ Easy, je mag kiezen. De meeste kapsels staan je! Wil je je kin wat voller doen lijken, laat het dan op kinlengte knippen.

- Vermijdt te veel haar in het gezicht; zonde van je gelaatstrekken!


Dit zijn tips die ik jullie meegeef; zeker geen verplichtingen!
Door te proberen zal je zelf ook wel merken wat je goed of net minder goed staat.
Ik hoop dat jullie er iets aan hadden! Vragen, tips, ... Contact me!

La revedere
MM

2 opmerkingen:

  1. Handig ! Vind het alleen wel moeilijk te bepalen welke vorm mijn gezicht heeft!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet dat het niet makkelijk is om te zien. Wat je kan doen (het is wel een werkje:)), is om voor je spiegel te gaan zitten en bvb met lippenstift (iets dat je nog kan afkuisen) de vorm van je gezicht gaat volgen. Zo heb je enkel de omtrek van je gezicht en kan je makkelijker zien welke vorm je gezicht heeft!
    veel succes

    BeantwoordenVerwijderen